Дії над матрицями

Відразу скажемо, що з матрицями можна робити всі класичні дії. Але по особливому :)

Ви можете матрицю на довільне число крім нуля звісно (бо в цьому не має жодного Для цього необхідно кожен елемент даної матриці на це число.

k ∙ (#)#2#2#a11#a12#a21#a22 => (#)#2#2#k∙a11#k∙a12#k∙a21#k∙a22

Тобто, ми отримаємо нову матрицю з елементами:

bij = k ∙ aij


Наприклад. Обчислити якщо:

A = (#)#2#3#3#-7#9#-4#5#-1

Отже, матимемо:

2 ∙ (#)#2#3#3#-7#9#-4#5#-1 => (#)#2#3#2 ∙ 3#2 ∙ -7#2 ∙ 9#2 ∙ (-4)#2 ∙ 5#2 ∙ (-1) => (#)#2#3#6#-14#18#-8#10#-2


Матриці можна додавати та віднімати між собою. матриць відбувається з їх відповідними елементами:

cij = aij ± bij


Приклад додавання матриць:

(#)#3#2#3#7#1#-5#2#4 + (#)#3#2#-1#-2#6#9#8#5 => (#)#3#2#3+(-1)#7+(-2)#1+6#-5+9#2+8#4+5 => (#)#3#2#2#5#7#4#10#9


Множення матриць це доволі складний та заплутаний процес. В першу чергу потрібно перевірити чи матриці є узгодженими. Тобто, що кількість стовпців першої матриці буде рівна кількості рядків другої матриці. Отже, їх розміри мають бути та та


Приклад узгоджених матриць:

(#)#2#3#2#3#4#7#9#5 та (#)#3#2#1#5#6#7#-3#2

Дані матриці матимуть розміри та тому вони є узгодженими.


Важливо розуміти, що перестановка матриць при множенні дає (зазвичай) різні результати. Тому:

A ∙ B ≠ B ∙ A


Матриці в яких виконується мова називаються комутативними або переставними.


Множення матриці з елементами на матрицю з елементами дає в результаті матриця з елементами де:

cij = ∑#k = 1#n aik ∙ bkj


Тобто:

cij = ai1∙b1j + ai2∙b2j + ⋯ + ain∙bnj


Уважно розгляньте приклади множення матриць. Зверніть свою увагу на індекси елементів.

(#)#2#3#a11#a12#a13#a21#a22#a23 (#)#3#2#b11#b12#b21#b22#b31#b32 => (#)#2#2#a11∙b11 + a12∙b21 + a13∙b31#a11∙b12 + a12∙b22 + a13∙b32#a21∙b11 + a22∙b21 + a23∙b31#a21∙b12 + a22∙b22 + a23∙b32


А, тепер погляньте на результат множення цих же матриць, якщо ми їх переставимо.

(#)#3#2#b11#b12#b21#b22#b31#b32 (#)#2#3#a11#a12#a13#a21#a22#a23 => (#)#3#3#b11∙a11 + b12∙a21#b11∙a12 + b12∙a22#b11∙a13 + b12∙a23#b21∙a11 + b22∙a21#b21∙a12 + b22∙a22#b21∙a13 + b22∙a23#b31∙a11 + b32∙a21#b31∙a12 + b32∙a22#b31∙a13 + b32∙a23


Перше, що варто зауважити це розмірність матриць результатів. В першому випадку ми мали матриці та і отримали матрицю В другому випадку були матриці та і в результаті вийшла матриця

Зауважте, що при множенні ми брали рядок з першої матриці та стовпець з другої матриці. Після чого множили їх відповідні елементи, а результати додавали. А, відповідь записували як елемент нової матриці який мав номер рядка та стовпця взятих при множенні. Тобто, якщо ми брали другий рядок і третій стовпець, то елемент буде з номером


Приклад множення матриць:

(#)#2#3#2#3#4#5#-1#3 (#)#1#3#1#2#0 => (#)#2#1#2∙1 + 3∙2 + 4∙0#5∙1 + (-1)∙2 + 3∙0 => (#)#2#1#8#3


Зверніть увагу, що тут використовуються матриці розміром і Як бачите, головне, щоб кількість стовпців першої матриці збігалося з кількістю рядків другої, а решта вже не важливо.


Також, якщо ви маєте матрицю в степені, то варто властивість степеня.

Ak = A1 ∙ A2 ∙ … ∙ Ak


Тобто:

A2 = A ∙ A


Розгляньте ще один приклад:

(#)#3#2#1#-2#3#0#5#2 (#)#2#3#4#2#-1#-3#0#7 => (#)#3#3#1∙4 - 2∙(-3)#1∙2 - 2∙0#1∙(-1) - 2∙7#3∙4 + 0∙(-3)#3∙2 + 0∙0#3∙(-1) + 0∙7#5∙4 + 2∙(-3)#5∙2 + 2∙0#5∙(-1) + 2∙7 => (#)#3#3#-2#2#-15#12#6#-3#14#10#9


Для довільних матриць відповідних розмірів і для довільного числа є правильним такі властивості:

1) A∙(B∙C) = (A∙B)∙C

2) k∙(A∙B) = (k∙A)∙B = A∙(k∙B)

3) (A + B)∙C = A∙C + B∙C

4) A∙(B + C) = A∙B + A∙C

5) (A∙B)T = BT ∙ AT

6) A∙E = E∙A = A


Ви можете мати функції, які використовують матрицю як аргумент функції. На практиці це виглядає так:

Припустимо в нас є функція та якась матриця При цьому матриця має бути квадратною. Необхідно обчислити

Для обчислення варто підставити замість матрицю а біля чистого числа біля варто записати одиничну матрицю

Після чого, функція набуде вигляду:

f(A) = A2 - 3A + 2E


Залишається лише виконати обчислення. Припустимо, що матриця буде такою:

A = (#)#2#2#2#3#1#-2


То, будемо мати:

A2 = A∙A = (#)#2#2#2#3#1#-2 (#)#2#2#2#3#1#-2 => (#)#2#2#2∙2 + 3∙1#2∙3 + 3∙(-2)#1∙2 - 2∙1#1∙1 - 2∙(-2) => (#)#2#2#7#0#0#5

-3A = -3 ∙ (#)#2#2#2#3#1#-2 => (#)#2#2#-3∙2#-3∙3#-3∙1#-3∙(-2) => (#)#2#2#-6#-9#-3#6

2E = 2 ∙ (#)#2#2#1#0#0#1 => (#)#2#2#2#0#0#2


Підставимо отримані результати в нашу функцію:

f(A) = (#)#2#2#7#0#0#5 + (#)#2#2#-6#-9#-3#6 + (#)#2#2#2#0#0#2 => (#)#2#2#7-6+2#0-9+0#0-3+0#5+6+2 => (#)#2#2#3#-9#-3#13


Зауважте, що ми не розглядали варіант ділення матриць. Це з тим, що ділення матриць на багато складніше чим може здатися на перший погляд. Тому, ми розглянемо це окремим уроком.




Ви повинні увійти, щоб залишати коментарі.


Коментарі: